Etichete

, , , , , ,


SANITAS - PROTESTEPeste 4.000 de angajaţi din Sănătate au protestat sâmbătă în capitală cu tobe, steguleţe şi pancarte cu mesaje prin care au cerut 6% din PIB pentru sistem şi salarii mai mari. Protestul la care au participat manifestanţi din ţară şi din Bucureşti a început la ora 11. Coloana de manifestanţi a fost însoţită şi de o maşină cu staţie de amplificare şi boxe, din care s-au auzit de mai multe ori piesa „România, trezeşte-te!”a lui 1-Q Sapro şi „Corul sclavilor” din „Nabucco” de Verdi.
protest-medici-marius-dumbraveanu
În primele rânduri ale coloanei de manifestanţi s-au aflat preşedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, lideri ai Federaţiei Sanitare Sanitas. Urmaţi de manifestanţi cu coroane de flori, unul îmbrăcat în călugăr, cu o cruce pe care era scris „Sănătate” şi fotografia ministrului Eugen Nicolăescu. Poza ministrului Sănătăţii a fost lipită şi pe un sicriu în dricul care sugerează, potrivit organizatorilor, tot „Moartea Sănătăţii”. Pe sicriu a fost lipită o fotografie a lui Eugen Nicolăescu, cu mesajul „Domnule ministru, nu distrugeţi sănătatea României”, iar pe parbrizul dricului „Nu vrem spitale transformate în SRL-uri”.
Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

La protest au participat numeroşi rezidenţi veniţi din ţară, nemulţumiţi, în primul rând, de nivelul salariilor:
„Am 1.300 de lei pe lună, din care 200 de euro se duc pe chirie. Ce să fac mai întâi cu banii care îmi rămân? Nu se poate trăi aşa”, a declarat un medic rezident care lucrează în Iaşi.

Din Piaţa Victoriei, protestatarii au plecat într-un „Marş al tăcerii” până la Palatul Parlamentului, pe traseul Calea Victoriei – Pod Naţiunile Unite – bd. Naţiunile Unite – alveolă Parc Izvor. La Izvor, între orele 13.00 şi 13.30, se va desfăşura un alt miting.
Revendicările angajaţilor din Sănătate:
– minimum 6% din PIB pentru Sănătate,
– o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat,
– o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,
– apărarea demnităţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi,
– organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.

Potrivit preşedintelui Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, condiţia „preliminară şi nenegociabilă” a coaliţiei este dublarea salariilor medicilor rezidenţi. Dacă revendicările angajaţilor din sănătate nu vor fi soluţionate în urma acţiunii de protest, ar putea urma greva generală, dar şi demisii în bloc.

Orice problemă se rezolvă prin dialog, colaborare şi încredere

„MS recunoaşte şi respectă dreptul democratic al Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate de a protesta printr-un marş organizat, dar doreşte să reamintească faptul că în ultimele luni ministerul a purtat numeroase discuţii cu reprezentanţii acesteia pentru găsirea soluţiilor optime în privinţa rezolvării problemelor din sistemul sanitar revendicate de aceştia”, se mai arată într-un comunicat remis sâmbătă dimineaţă de MS.

Ministerul Sănătăţii informează, în acelaşi context, că face „toate eforturile legale pentru rezolvarea cât mai curând a problemelor stringente din sistemul sanitar, care nemulţumesc atât pacienţii şi cadrele medicale, cât şi autorităţile”.

„MS şi-a asumat, prin Programul de Guvernare, redarea încrederii cetăţenilor în sistemul de sănătate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum şi redarea demnităţii personalului medical. MS consideră Coaliţia Profesioniştilor din Sănătate un partener real şi este deschis în continuare dialogului şi colaborării astfel încât calendarul de îndeplinire a obiectivelor comune, asumat de ambele părţi, să fie respectat”, se mai afirmă în comunicat.

Anunțuri