casa_de_marcat_activaAm citit un articol pe yahoo, „Am păcălit statul de 16 ori într-o singură zi”, semnat de Andreea Dogar. Enunţul e făcut la persoana întâi, dar se referă la comercianţii care au păcălit statul, vina ei, dacă poate fi incriminată de ceva, este lipsa de civism: trebuia să CEARĂ chitanţă sau bon fiscal de la vânzătoarele care „uitau” să folosească aparatul numit „casa de marcat”.
Pornind de la experienţa ei, mi-am zis să verific bonul primit de la magazinul din colţul străzii! Mi s-a părut ciudat că avea listate tot felul de mărfuri ce n-am cumpărat, dar aceasta era fiţuica ce a ieşit din casa de marcat pentru care am plătit suma regulamentar.Nu-mi amintesc să fi primit vreodată bonul listat corect, vânzătoarele scuzându-se la început că aşa e casa, apoi ne-am obişnuit să nu conteze decât suma ce aveam de plată!
După câte ştiu, TVA nu a scăzut decât la pâine, dar să-mi spuneţi dacă greşesc.
Verificând bonurile, de la magazinul din colţ, până la Auchan, real, Merkur,Kaufland…Takko, Kenvelo sau Leonardo, peste tot am primit bonuri pe care scria TVA 24%.iar când făceam un calcul ce rezulta? Că peste tot a fost reţinut sub denumirea de TVA în loc de 24% doar 19,3%. Adică mai puţin cu câţiva bani mergând până la câteva zeci de lei, în funcţie de totalul ce aveam de plată!
Poate că a scăzut TVA şi eu n-am aflat. Poate că nici ei nu au avut timp să schimbe în memoria casei de marcat denumirea, dar ceva tot au modificat din moment ce calculează cu 19 in loc de 24 la sută!Şi dacă admitem că ar fi aşa, asta cum se numeşte? Deşi nu-mi vine să cred să facă toţi comercianţii la fel,dacă nu ar avea un temei legal…Sau da? Cine mă scoate din ceaţă?
UPDATE: Cineva m-a scos din ceaţă! Hai sa vă spun şi vouă, ca să nu vă bateţi capul.
Suma plătită la magazin cuprinde şi TVA. Să luăm un exemplu. O chitanţă pe care scrie
Total: 265,19 lei şi valoarea TVA 24%: 51,33 lei
se traduce astfel: 265,19 – 51,33= 213,86 VALOAREA PRODUSELOR FĂRĂ TVA
(213,86 X 24):100= 51,33 VALOAREA TVA
(minunea matematică face ca această valoare de 24% din preţul produselor fără TVA să fie exact 19% din preţul total al produselor, adică cu TVA.

Reclame