Etichete

, , , , , ,


activ 3Delincvenţa juvenilă este un segment al criminalităţii care necesită o atenţie deosebită, pentru că tinerii pot cădea cu uşurinţă în capcana infracţionalităţii, din cauza caracteristicilor vârstei: teribilismul şi dorinţa de a gusta noul la orice pas.
Pentru prevenirea acestei categorii de acte antisociale Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş în colaborare cu Penitenciarul Târgu Mureş au derulat, în cursul anilor şcolari 2011-2013, un proiect intitulat „DESCHIDE-ŢI MINTEA, NU FI ÎNCHIS!”.activ2
Proiectul, constând în organizarea de întâlniri între grupuri de elevi de liceu şi persoane tinere aflate în stare privativă de libertate, are ca scop informarea elevilor asupra aspectelor legale ce ţin de infracţionalitate în sensul descurajării comportamentului infracţional. Văzând impactul pozitiv pe care proiectul l-a avut asupra beneficiarilor, s-a propus reluarea acestui tip de activităţi şi în cursul anului şcolar 2013-2014.

O astfel de întâlnire a fost organizată în 6 noiembrie în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Mureş, împreună cu 60 de elevi ai Colegiului Naţional „Unirea” din Târgu Mureş .
Subiectele dezbătute au vizat aspecte legate de delincvenţa juvenilă, violenţa, răspunderea penală a minorilor, fazele actului infracţional şi pragul delincvenţial, situaţii de victimizare în care pot fi implicaţi minorii şi măsuri de prevenire a acestora.
Elevii au avut ocazia să afle direct de la tinerii de vârsta lor ce înseamnă viaţa după gratii, schimbarea sensului valorilor precedente încarcerării. La finalul activităţii, elevii au răspuns unor chestionare, iar răspunsurile lor au scos în evidenţă importanţa majoră a relaţiei între copil şi părinte, membrii familiei reprezentând singurul suport în situaţii de criză, precum şi fragilitatea limitei dintre lege şi fărădelege, uşurinţa cu care fiecare poate să greşească.

Reclame