Etichete

, , , , ,


Ziua-Internationala-a-Studentilor1Ce zi e azi? Duminică, mi-au răspuns în cor ai mei, crezând că prezint deja primele semne ale temutului Alzheimer. Ştiu că e duminică, dar ce se sărbătoreşte azi în lume?, am continuat eu cu încăpăţânarea mea proverbială. Azi e 17 noiembrie, Ziua Internaţională a Studentului, le-am zis. Da?!
studenti
Consiliul Internaţional al Studenţilor în 1941 a declarat oficial ca ziua de 17 noiembrie să fie dedicată comemorării demonstraţiilor studenţeşti din Cehia anului 1939, când nouă studenţi şi-au pierdut viaţa, iar 1200 au fost deportaţi de ocupanţii nazişti, în lagăre de concentrare.
La Atena, studenţii politehnişti s-au revoltat impotriva juntei militare grecesti în noiembrie 1973. În primele ore ale zilei de 17 noiembrie un tanc AMX 30 a darâmat porţile blocate ale Politehnicii punând capăt revoltei.
Tot în 17 noiembrie, dar în 1989 slovacii au cerut ieşirea din blocul comunist, a doua zi li s-au alăturat şi cehii. Manifestaţia desfăşurată la Praga la care au participat 15.000 de studenţi, s-a soldat cu 600 de răniţi, marcând începutul “Revoluţiei de Catifea” din Cehoslovacia.
Astfel 17 noiembrie nu e o zi oarecare, ci o zi in care studentul a revolutionat întreaga societate.

Am căutat ştiri despre evenimente dedicate acestei zile, recunosc că nu am găsit în perimetrul Carpato-Danubian! Dincolo de Prut, la Chişinău, se anunţă un concert organizat de autorităţi în Piaţa Mare, cu începere de la ora 18.
Mihai Dragos
Am dat în schimb de un
Comunicat de presa,

Ziua internaţională a studentului este marcată şi în acest an de o subfinanţare puternică a educaţiei. România alocă din nou un PIB record (de mic) educaţiei şi nu îşi asumă măsuri de natură să îmbunătăţească semnificativ calitatea sistemului de educaţie şi posibilitatea tinerilor din familii cu venituri mici de a urma o facultate. Reprezentanţii studenţilor se pregătesc de noi proteste dacă executivul nu găseşte soluţii pentru rezolvarea problemelor semnalate.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) a organizat miercuri proteste care au adus în stradă peste 10.000 de studenţi, la nivel naţional, acesta fiind cel mai mare protest studenţesc din ultimii 10 ani. Ca urmare a acţiunilor ANOSR, guvernul a anunţat joi o creştere cu 10% a subvenţiei cămine – cantine, rezolvând parţial una din revendicările studenţilor. Guvernul a anunţat şi creşterea salariilor profesorilor debutanţi cu 10% şi va plăti de asemenea în 2014 sumele datorate de universităţi profesorilor, ca urmare a pierderii în instanţă a proceselor survenite în urma tăierilor salariale din 2010, evitând situaţia în care aceste sume ar fi trebuit plătite de universităţi din alte venituri, inclusiv creşteri ale taxelor plătite de studenţi. Bugetul alocat educaţiei creşte cu 9.5% însă rămâne ca procent din PIB la coada clasamentului european, cu doar 3.29% şi mult sub solicitarea studenţilor, elevilor, sindicatelor, părinţilor şi rectorilor, de 6% din PIB.

Solicitarea legată de respectarea legii în cazul burselor sociale, care ar trebui să acopere cel puţin costurile de cazare şi masă, nu a primit până în acest moment un răspuns. Nu sunt finalizate nici discuţiile legate de centrele de consiliere şi orientare în carieră. Mai mult, reprezentanţii studenţilor nu au primit niciun semnal legat de perspectivele pentru următorii ani în ceea ce priveşte finanţarea educaţiei şi procentul din PIB alocat, cu excepţia angajamentului că acestea vor continua să crească.

Reprezentanţii Guvernului au declarat că vor purta încă o serie de discuţii cu reprezentanţii studenţilor în zilele următoare. Dacă nu se găsesc soluţii pentru solicitările lor, studenţii vor declanşa noi acţiuni de protest.

„Măsurile anunţate nu rezolvă problemele importante ale sistemului de învăţământ, iar noi pentru asta am ieşit în stradă. Ni se spune că se colectează prea puţini bani la buget şi de aceea nu se poate aloca 6% din PIB pentru educaţie, ca şi cum ar fi treaba noastră să fugim după evazionişti şi nu a Ministerului de Finanţe. Probabil că unii se aşteaptă să ne şi simţim vinovaţi că am avut neruşinarea de a cere respectarea legii şi a asumărilor făcute de partidelele politice din România… Nu putem să acceptăm astfel de scuze pentru subfinanţarea şanselor României la un viitor mai bun. Dacă nu primim răspunsuri mai convingătoare la revendicările noastre în următoarele zile, vom relua protestele. Anul viitor, Ziua Internaţională a Studentului trebuie să ne găsească într-un sistem de învăţământ mai bun, iar noi nu ne vom opri până când vom avea garanţia că acest lucru se va întâmpla!” – Mihai Dragoş, preşedinte ANOSR(vezi foto)

Acţiunile structurilor care cer alocarea a 6% din PIB pentru educaţie şi informaţii privind finanţarea acestui domeniu vor fi publicate constant pe pagina web http://www.6pentrueducatie.ro.

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR)

Anunțuri