Etichete

, , , , , ,


camera-deputatilor-a-respins-infiintaera-unui-muzeu-al-comunismului-92631-1Pe ordinea de zi, a şedinţei Camerei Deputaţilor, marţi, 2 decembrie 2013, la punctul 3 figurează Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Postarea mea despre Grupa I de muncă a atras numeroase comentarii. Cititorii mei mi-au atras atenţia asupra unor articole, petiţii apărute încă la începutul acestui an în care se cere reducerea corectă a vârstei de pensionare pentru perioada anterioară anului 2001.
Grupa 1 de muncă – Cerem reducerea corectă a vârstei de pensionare pentru perioada anterioara anului 2001
De pildă o astfel de petiţie a apărut în 03 martie 2013
Legea 19/2000 a înlocuit incadrarea grupei 1 cu condiţii speciale, grupa 2 cu condiţii deosebite şi grupa 3 cu condiţii normale de muncă.
Cei care nu se mai incadrau în condiţii speciale conform noii legi au fost lăsaţi la latitudinea angajatorului să solicite expertiza condiţiilor de muncă în unităţile care au funcţionat înainte de 2001, articolul 167/1 dând posibilitatea acestora de a se pensiona, în condiţiile vechii legi pe o perioadă LIMITATĂ de 10 ani. Cei care urmau să se pensioneze după această dată, deşi au lucrat în aceleaşi condiţii ca şi colegii lor, au ajuns să fie discriminaţi de noua lege intrată în vigoare în 1 ianuarie 2011. Legea
legea 263/2010 prin art. 158 a cumulat grupa 1 cu grupa 2 de muncă, fiind impreună considerate „condiţii deosebite” ceea ce corespunde grupei 2 de muncă.
Astfel cei care au lucrat în grupa 1 de muncă au fost discriminaţi încă odată discriminaţim şi lipsiţi de drepturile lor.
Acest articol incalca prevederile constitutionale:
– O lege civila nu poate fi aplicata retroactiv.
– Constitutia garanteaza drepturile câştigate
Nu se pot cumula doua grupe diferite de munca
„Acestea fiind spuse facem apel la cei abilitati sa ne redea dreptul la reducerea varstei de pensionare corespunzatoare inscrisurilor din cartea de munca sau adeverintelor care certifica acest fapt asa cum ni s-a promis ca se va face”, se arată în petiţie.
În continuare se arată că: în Parlament exista in dezbatere un proiect de lege, amanat timp de 2 ani, care trebuie analizat cu atentie :PL-x 717/2011. Acest proiect poate să repare aceste nedreptati dacă va reda dreptul de 6 luni reducere / an de vechime. Altfel va fi doar o varianta cosmetizata a actualelor reglemantari, ea propunand un tabel care nu corespunde grupei 1 de muncă.
Un raport suplimentar asupra propunerii legislative pentru modificarea legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice au fost retrimise Comisiei spre reexaminare. La lucrările comisiei au fost prezenţi 23 deputaţi, din totalul de 25 membri ai comisiei. Raportul comisiei a fost adoptat cu unanimitate de voturi. Au fost admise nişte

Reclame