Etichete

, , ,


Britanicii-au-facut-cunostinta-cu-noua-carte-de-identitate-biometricaDacă nu e doar o glumă de 1 aprilie, înseamnă că de la anul vom avea cărţi de identitate ce nu vor mai putea fi falsificate. De parcă asta ar fi fost cea mai gravă şi spinoasă problemă ce am avea de rezolvat! Deh!
Despre costuri încă nu s-a pomenit nimic, dar bănuiesc că va costa peste 12 lei o asemenea carte de identitate. De ce? Pentru că aceasta va conţine şi un cip, habar n-am cât costă, dar ştiu că inscripţionarea se face cu tehnici speciale, iar ce e special costă!
Cum vor arăta exact aceste cărţi de identitate? Asemănătoare celor pe care le avem, cel puţin vor fi în format tipărit şi vor cuprinde datele cunoscute de pe acum: nume, prenume, sexul, cetăţenia, data şi locul naşterii, fotografia, codul numeric personal, adresa de domiciliu şi semnătura.
Numai că ele vor fi electronice şi vor conţine şi informaţii inscripţionate pe cip-ul încorporat. Adică: toate datele din formatul tipărit pe suportul electronic, cu excepţia semnăturii, dar vor conţine în plus şi prenumele părinţilor, imaginea facială, amprente de pe două degete,( cu acordul titularului, sau al părinţilor în cazul minorilor), şi informaţii de pe cardul de sănătate (după câte ştiu, ele nu au ajuns încă la beneficiari). Cardul de sănătate ar conţine cod unic de identificare în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi numărul cardului de asigurat, grupa sanguină, RH-ul, diagnostice cu risc vital, precum şi acceptul pentru prelevare de organe în caz de deces. Şi dacă toate aceste date vi se par puţine, aflaţi că li se mai adaugă şi datele de contact ale medicului de familie. Pe scurt un dosar de securitate.
Frumos gândit, numai că…
Deocamdată nu avem card de sănătate. Noua generaţie de tineri, post-decembriştii habar nu au de grupă lor sanguină (nici măcar toţi care au donat sânge la viaţa lor, carneţelul acela netransmisibil nefiind completat!), ce să mai vorbim de RH-ul de care poate nici n-au auzit! Să presupunem că nici asta nu ar fi o problemă, deşi e cel puţin o chestiune vitală în caz de accident (Doamne fereşte!) sau când se caută urgent donator de sânge de o anume grupă şi RH. Dar, să zicem că avem card, avem datele necesare, avem bani să ne facem noile acte de identitate, autorităţile la fel au suportul tehnic şi cadre pregătite pentru „ a implementa, a demara proiectul, promovare”, etc.
Ok şi cum vor proceda cu citirea cipului? Vor avea acces toţi poliţiştii, jandarmii şi medicii de pe salvare la el? Adică vor fi dotaţi cu cititoare de cipuri? Şi cum rămâne atunci cu secretul datelor personale? Sau în caz de Doamne Fereşte se va proceda ca şi până acum?
Şi dacă află cineva că vreau să-mi donez organele după moarte, nu vine să mă ajute să trec mai repede dincolo, mai ales dacă are pe cineva drag sau nu, dar care plăteşte gras, numai să-i facă rost de o pereche de rinichi proaspeţi?

Bine, bine! Aşa este. E sindromul de decembrie! Nu vreţi, nu mă luaţi în seamă! Dar…

Anunțuri