Etichete

, , , , ,


blocul

Prin iulie-august, am observat un tânăr care făcea măsurători în jurul blocului, notând totul conştiincios într-un caiet studenţesc.Nu a trecut mult timp şi aveam să aflăm că un tronson al blocului, cel mai expus intemperiilor vremii, va fi reabilitat termic. Se vehicula suma de 6000 de lei per apartament.
„Am anuntat, recent, ca România a obținut acordul Comisiei Europene de a finanța proiectele de reabilitare termică a blocurilor din fonduri europene. În paralel cu negocierile purtate cu CE, a fost nevoie să punem la punct legislația. Așa că avem, de astăzi,odată cu trecerea prin Guvern a ordonanței elaborate de noi, reglementări ce permit ca reabilitarea să se poată face cu contribuție financiară europeană, completată de o cotă ce le revine primăriilor, precum şi de o contribuție minimă a proprietarilor. Practic, extinzând sursele de finanțare, asigurăm îmbunătățirea accesului la program a potențialilor beneficiari”, a declarat ministrul Eduard Hellvig, în noiembrie 2012.
Locatarii blocului s-au interesat la Primărie şi au aflat că în 2013 nu ar avea nicio şansă de a beneficia de ajutor, aşa că s-au înhămat ei la treabă.
Au negociat cât au negociat, apoi au făcut un compromis.Cel care plăteşte lucrarea cash şi integral, beneficiază de o reducere de 2000 de lei. Cum unii nu sunt chiar aşa de săraci, au mers pe ideea „banii jos, ochii la uşă” cotizând suma integrală. Câteva săptămâni au trecut cu procurarea materialelor, apoi au început cu porţiunea mai îngustă a zidului unde au spart cu succes geamul casei scărilor de la etajul 4. bloc
Ba au uitat să izoleze o bucată de perete, ba nu le mai ajungeau materialele, ba le-au lipsit schelele. Cât au fost zile cu soare s-au mai angajat şi pe la alţii să lucreze,luau şi aduceau bucăţi de schele, în funcţie de cum aveau nevoie, fără să fi terminat de ce s-au apucat. Răbdarea oamenilor are şi ea o limită, aşa că s-au dus cu jalba în proţap la OPC. Zilele treceau fără să se fi schimbat ceva. Cu o zi înainte de expirarea termenului dat de OPC, au venit câţiva muncitori şi au pus în doi timpi şi patru mişcări bucăţile de „spumă de mare”până unde au ajuns cu schelele puse încă din toamnă şi…au plecat. A venit iarna, a nins peste schele, s-a topit zăpada, a burniţat, a plouat, a îngheţat şi dezgheţat, dar nici urmă de muncitor n-a mai fost prin zonă!
Iarna în construcţii nu se mai lucrează!Din fericire, pentru că după cum „respectau” protecţia muncii ar fi fost mare minune să nu fi ajuns careva dintre ei şi subiect de ştire de ziar! Atâta neseriozitate, nu cred că mai există undeva pe lumea asta!

Anunțuri