Etichete

, , , , ,


E-Certifikat-logo-CPMarca CEFF, Certified E-Friendly Food, după Cehia, Slovenia şi Polonia, a fost lansată ieri şi în România. CEFF este un sistem de certificare a alimentelor, o marcă înregistrată la nivelul Uniunii Europene care atestă faptul că produsele alimentare inscripţionate cu acest logo nu conţin conservanţi, îndulcitori, coloranţi artificiali sau glutamaţi cu potenţial periculos sau controversaţi.
Un sondaj realizat de CEFF în România la începutul anului 2014 arată că aproximativ 80% dintre români citesc cu atenţie eticheta produselor alimentare şi conţinutul de E-uri, dar lista este greu de înţeles pentru majoritatea consumatorilor. Sistemul de certificare lansat în 12 februarie în România vine în ajutorul consumatorilor cu ştampila CEFF aplicată pe ambalajul produselor. Această ştampilă certifică faptul că produsul nu conţine niciun aditiv periculos. Lista completă a acestor aditivi este disponibilă pe http://www.ceff.info.
„Oferta de pe raft influenţează absolut fiecare român, fie că îşi cumpără o pâine, produse lactate, mezeluri, produse semi-preparate sau băuturi. CEFF Certified E-friendly Food sau Alimente fără chimicale inutile, vine în România tocmai ca un ghid de filtrare care ajută consumatorul să aleagă produsele care nu conţin aditivi controversaţi sau cu un potenţial periculos, fără a mai citi eticheta ”, a declarat Daniela Niculescu, Director General CEFF România.
Daniela
Pentru a obţine certificarea CEFF, producătorii trec printr-un un flux strict de evaluare ce include verificarea ingredientelor listate şi conţinutul de aditivi, documentele de conformitate, fişe tehnologice şi altele. Testările sunt coordonate şi supervizate cu sprijinul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare pentru Bio-Resurse Alimentare. Produsele certificate pot imprima pe ambalaj ştampila CEFF timp de un an, însă testele sunt efectuate trimestrial. În cazul suspiciunilor semnalate de consumatori sau alte instituţii, acestea pot fi supuse unor audituri speciale.
„Problema aditivilor alimentari trebuie să fie luată în considerare cu maximă responsabilitate şi într-o permanentă conexiune cu actorii de pe lanţul alimentar: producătorii de ingrediente, procesatorii de alimente, institutele de cercetare şi autorităţile de monitorizare şi control. MOHAnActivitatea desfăşurată de către cercetătorii institutului nostru se concentrează pe această idee, de minimizare a utilizării aditivilor de sinteză şi eliminarea din matricile alimentare a celor controversaţi”, a declarat Dr. Ing. Gabriela Mohan de la Centrul de Informare Tehnologică al Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare IBA Bucureşti.

Sursa: Silvia Jalea GMP PR
Foto: Liviu Sova Agerpres

Anunțuri