Etichete

, , , ,


cabinet-medical„Fiecare om are o poveste. Fiecare pacient, care bate la uşa unei instituţii medicale, speră că va găsi compasiune, înţelegere, răbdare, implicare. De multe ori, pacienţii nu au nevoie doar de reţete. Au nevoie de altceva. De ceva ce doar un adevărat medic de linia întâi le poate dărui.”
Cu aceste cuvinte îşi încheie povestea din această săptămână „medicul din linia întâi”, dr. Florin Haidamac, „scriitor şi medic de Suceava”. Îi dau perfectă dreptate, pacienţii nu au nevoie doar de reţete.”

Dar dacă nu vor primi nici măcar atât, fără să plătească? Dacă vor avea nenorocul să ajungă după cel de-al 20-lea de pe lista medicului de familie, care medic, fie şi din linia întâi, începând din 1 aprilie, s-ar putea să nu-l mai primească nici la consultaţie, nici să-i dea bilet de trimitere şi nici să-i elibereze reţete compensate, decât contra cost!

Cel puţin aşa prevede contractul cadru al medicului de familie ce ar putea intra în vigoare de la 1 aprilie!
Nici până acum nu a fost uşor să obţii o programare la medicul de familie, dar de va intra contractul cadru în vigoare, ne putem aştepta la lupte libere la uşa cabinetului! De parcă ai putea să-ţi programezi boala!
„Fii atent, microbule, stai tu prin zonă, dacă tot m-ai ochit, asta e, dar nu te tăbărî pe mine decât peste două săptămâni, mai exact joi, după masă, că pe atunci am obţinut programare, la 15,30. Vezi să fii punctual! Nu veni mai repede că nu mai ajung la medic, dar nici nu întârzia, că dacă mă găseşte sănătos la consultaţie, degeaba mă mai păleşti peste o oră! Şi nu veni nici după program, că de pic al 21-lea mă faci bun de plată! Consultaţia, reţeta şi biletul de trimitere…toate contra cost! Ce, vrei să mă falimentezi?”, zic şi eu, de parcă m-ar auzi !
Fără glumă acum. Nu vi se pare că e o discriminare la mijloc? Ce vină are bolnavul care pierde cursa? Nu e la fel de asigurat ca şi ceilalţi? Nu are aceleaşi drepturi constituţionale? De ce să plătească din buzunar consultaţia după ce a cotizat destul de frumos din venit şi el şi angajatorul său, tocmai pentru a fi „asigurat” că în caz de boală va avea parte de un tratament minimal? De ce să mai meargă la medicul de familie? De ce să nu meargă direct la un cabinet particular, unde plăteşte ca ofiţerii, dar e tratat pe măsură? Şi atunci de ce să mai plătească contribuţia la „sănătate”, dacă tot nu beneficiază de nimic de pe urma ei?
Prea multe întrebări şi prea puţine răspunsuri!
Haideţi să ne liniştim şi să sperăm că nu e vorba decât de o păcăleală de 1 aprilie!
Pentru că „Fiecare pacient, care bate la uşa unei instituţii medicale, speră că va găsi compasiune, înţelegere, răbdare, implicare. De multe ori, pacienţii nu au nevoie doar de reţete. Au nevoie de altceva. De ceva ce doar un adevărat medic de linia întâi le poate dărui.” Nu-i aşa?

(l-am publicat şi în Revista Med Farm online, sub titlul Pacienţii n-au nevoie doar de reţete: http://www.med-farm.ro/pacientii-n-au-nevoie-doar-de-retete/)

Foto: ziarul Ceahlaul.ro

Reclame