Etichete

, , ,


ORA DE VARADuminică noaptea, ora 3 va deveni ora 4, astfel se explică de ce această zi va avea doar 23 de ore! Altfel spus, în noaptea de sâmbătă spre duminică România trece la ora de vară! Aţi înţeles corect, este vorba de noaptea de 29 spre 30 martie 2014.
A cui a fost ideea nu se ştie, dar prima oară în aprilie 1939 a fost introdusă în România ora de vară. Legenda nu povesteşte din ce motive începând din 1941 s-a renunţat la ea, ca să fie din nou încercată în 1979, când trecerea se făcea pe la sfârşitul lui martie şi ora de vară ţinea până la sfârşitul lui septembrie. Tot exersând aşa, în 1997 au introdus varianta care este şi azi în vigoare, de la ultimul weekend din martie până la ultima duminică din octombrie.
Nu doar cercetătorii britanici, dar şi specialiştii nemţi de la Univeristatea din Munchen au demonstrat că această trecere la ora de vară ne afectează organismul. Ceasul bilogic e dat peste cap, iar efectele pot fi din cele mai diverse. Organismul se adaptează destul de greu, se plâng mai ales cei care obişnuiesc să se trezească devreme. Potrivit unor studii în această perioadă creşte stressul ce poate duce la infarct miocardic, dar şi sinuciderile cresc cu 10% afirmă cercetătorii sudezi de astă dată.
Noi, cei care am exersat deja de câteva ori trecerea la ora de vară şi înapoi, ne-am obişnuit într-atât încât de o săptămână încoace organismul nostru e pregătit:cu câteva ore înainte de miezul nopţii ne păleşte un somn ca de plumb, iar pe la cinci, când abia mijeşte de ziuă, la primul fluier al privighetorii de serviciu noi suntem treji, precum o santinelă! Că nu ţine mult vitejia, că ne mai păleşte somnul în cursul zilei, asta e dintr-o altă poveste!
Ca să nu lungim vorba, dacă trebe’, trebe’. Vorba poetului: Veniţi, privighetoarea cântă!

Anunțuri