Etichete

, , , , , ,


rabla 2Cel mai longeviv program guvernamental, Programul Rabla, adresat tuturor persoanelor fizice interesate să-şi schimbe autovehiculul vechi cu unul nou, a ajuns la ediţia a X-a. Ministrul Mediului, Attila Korodi, a lansat programul la începutul lunii în cadrul unei conferinţe de presă. „Am ajuns deja la a 10-a ediţie de derulare a Programului de Înnoire a Parcului Auto. Putem spune că acesta este unul dintre cele mai longevive Programe guvernamentale. Şi anul acesta, la fel ca în fiecare ediţie, Programul se derulează din fondurile Administraţiei Fondului pentru Mediu. Avem pregătite 17.000 de tichete electronice destinate persoanelor fizice interesate să acceseze Programul. Practic, la momentul epuizării acestora putem spune că am înnoit parcul auto cu încă 17.000 de autovehicule”, a declarat Attila Korodi, la conferinţa de presă.
Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că în acest an prima de casare, adică voucherul valorează 6500 de lei, iar eco-bonusul de 500 de lei se acordă pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, Euro 6, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km, sau cu sistem de propulsie hibrid.
Pentru că pe marginea drumului se mai găsesc maşini uitate acolo de ani de zile, cred că nu strică să reamintim paşii de urmat pentru a scăpa de rablă!

Pasul 1. Se consultă lista dealerilor validaţi şi se alege unul
Pasul 2. Se prezintă la dealerul ales, pentru înscrierea în program
Pasul 3. Producătorul/dealerul introduce în aplicaţia PSIPAN 2014, date privind proprietarul şi autovehiculul uzat şi îi eliberează proprietarului o notă de înscriere.
AFM verifică în termen de 5 zile datele şi confirma/infirma corectitudinea acestora.
Pasul 4. Dupa confirmare, proprietarul mege la un colector autorizat ca să-şi caseze maşina, obţine certificatul de distrugere, şi la Poliţie pentru radierea autovehicului.
„Este foarte important de menţionat că, dacă radierea şi casare nu sunt efectuate în maximum 5 zile, propietarul este eliminat din program şi pierde tichetul, care se reîntoarce în sistemul naţional”, potrivit AFM.
Pasul 5. Din nou la dealer-ul auto cu certificatul de distrugere şi certificatul de radiere. Beneficiarul are la dispoziţie 25 de zile ca să finalizeze contractul de de achiziţie pentru autovehiculul nou şi să achite avansul, altfel tichetul se pierde!
Pasul 6. În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de vânzare – cumpărare, dealer-ul emite factura de livrare a autovehiculului nou.
Pe lângă aceşti paşi de urmat trebuie ştiut că cei care se înscriu în program trebuie să fie domiciliaţi sau rezidenţi în România, să nu aibă obligaţii de plată la bugetul local, iar autovehiculul să aibă o vechime de minimum 8 ani!
„Distribuţia tichetelor Rabla nu se va mai face pe judeţe, în funcţie de vechimea parcului auto din fiecare unitate teritorială, ci în funcţie de cerere, tichetele electronice urmând să fie extrase dintr-o bază de date naţională de dealerii auto, pe măsura ce se înscriu solicitanţii”, a explicat la sfârsitul lunii martie ministrul Mediului, Attila Korodi.
Administratia Fondului pentru mediu va aloca un număr de 20.000 tichete, „bugetul total fiind de 140 milioane lei, din care: 119.000 mii lei pentru persoane fizice şi 21.000 mii lei pentru persoane juridice, inclusiv instituţii publice”, se precizează într-o dispoziţie a preşedintelui AFM.

Reclame