Etichete

, , , ,


eminescuAstăzi se împlinesc 125 de ani de la plecarea lui Eminescu dintre „epigonii” acestei lumi. Nu ştiu câţi dintre ei mai citesc poeziile lui şi câţi se întreabă la ce echipă joacă! A cui e vina că poezia, filozofia nu mai sunt la modă? Lecturile obligatorii, poeziile „până mâine, pe de rost, învăţaţi până la strofa a treia”, analizele învăţate tot aşa, scrise după dictare, fără cel mai mic efort de a încerca pătrunderea sensului ei dincolo de rime, câte o notă proastă la română pentru că ai omis un vers…

Cine are răbdarea şi curiozitatea să răsfoiască un volum din poeziile lui Eminescu, poate constata cu uimire, că tot ce a scris acolo, în scurta sa trecere pe pământ, e de o actualitate înfricoşătoare! Unele cuvinte trădează epoca, dar sensul lor, ideea exprimată sunt din zilele noastre!

Am citit ieri o ştire în care se spune că ministrul Educaţiei pregăteşte o surpriză plăcută celor care nu iau Bacul anul acesta în sesiunea iunie-iulie. Din bani publici Ministerul le-ar  plăti meditaţiile acestora pe şase luni, ca să le ofere o şansă de a trece examenul, săracii, care după 12 ani de şcoală nu pot dovedi că n-au trecut pe acolo precum gâsca prin apă! Eu cred că ar trebui umblat mai degrabă la metoda de predare, la pregătirea cadrelor didactice, la modernizarea manualelor…Un cadru didactic bine pregătit, cu mintea deschisă, care a ajuns la catedră nu în lipsă de altceva mai bun, nu pentru că de când era mică se juca de-a şcoala cu păpuşile, ci pentru că simte chemare pentru meseria de dascăl, pentru că e însetat de cunoaştere şi iubeşte copiii! Un astfel de cadru didactic poate trezi interesul elevilor până şi pentru poezia ce cunoaşte o soartă vitregă în zilele noastre!

Dacă am putea depăşi clişeele, gândirea înregimentată după interesele de moment…Cred că e mai greu de corectat o lucrare peste care nu poţi pune grila: răspuns corect B…ci trebuie citită, înţeleasă! V-aţi gândit cumva cu cât ar fi mai productivă gândirea copilului dacă ar fi lăsat să judece singur dacă îi place sau nu o anumită poezie şi să argumenteze de ce, în loc să tocească părerea altora despre „marele X” sau „poetul nepereche”…

În aceste zile când am trecut de la speranţă la deznădejde, de la rugăciuni la negare şi până la revoltă crâncenă împotriva zeilor, cuvintele lui Eminescu mi-au fost cel mai convingător argument: nimic nu e dincolo, „căci morţi sunt cei muriţi!”

 

 

 

 

 

Reclame