Tichete de masă, avantaje bilaterale

Etichete


tichet de masaNormele de aplicare a legii 142/1998 au fost publicate în Monitorul oficial pe 22 ianuarie 2015. Termenul de 60 de zile de la publicarea normelor este pe 23 martie 2015, dată la care toate comenzile de tichete de masă trebuie personalizate cu numele, prenumele şi CNP-ul angajaţilor. Tichetele pot fi acordate pe suport de hârtie sau electronic, costurile fiind suportate de angajator. Beneficiarii de carduri, spre deosebire de beneficiarii tichetelor de masă pe hârtie,  vor putea plăti fără a ţine cont de valoarea nominală a tichetului de masă (9,35 lei).

Art.1, punctul 1 din Legea 142/1998 spune: Tichetele de masă sunt un drept care poate fi acordat fiecărui salariat care are un contract individual de muncă, de către compania angajatoare”. Pot primi tichete de masă şi cei care lucrează pe perioadă determinată sau cu o jumătate de normă. Cel care e angajat cu contract de muncă în mai multe locuri, poate primi tichete de masă de la angajatorul de bază.

Potrivit articolului 9 din aceeaşi Lege, tichetele se distribuie în ultima decadă a lunii pentru luna următoare pentru motivarea angajaţilor. Valoarea unui tichet de masă este 9,35 de lei. Costul serviciilor de imprimare este 3% din valoarea tichetelor din care se deduce TVA-ul.

Beneficiile tichetelor

Angajaţii au la dispoziţie prin tichetele de masă  o sumă exclusiv pentru cumpărarea de alimente. Creşte productivitatea angajaţilor pentru că aceştia sunt motivaţi să-şi ia zilnic o pauză pentru a lua masa. E foarte uşor să comanzi bonurile de masă online şi apoi să le distribui!

Acordandu-le salariatilor bonuri de masa Ticket Restaurant, angajatorul face o economie considerabila, pentru ca tichetele sunt scutite atat de contributiile salariale, cat si de contributiile patronale. Se aplica doar impozitul de 16% pe venitul salarial. Valoarea nominala a unui tichet de masa este in prezent de 9,30 lei/zi/angajat. Pentru sumele primite in tichete de masa, angajatii platesc impozitul pe venit de 16%, dar nu platesc contributiile sociale. Daca ar primi aceeasi suma in bani ca adaos la salariu, angajatii ar plati in plus CAS (10,5%), CASS (5,5%) si  contributia personala la Fondul de Somaj (0,5%).

Tichetele de masa sunt avantajoase si pentru angajatori deoarece sumele corespunzatoare tichetelor de masa acordate de catre acestia propriilor angajati sunt deductibile la calculul impozitului pe profit (in limitele valorii nominale indexate si a unui tichet pentru fiecare zi lucrata) si scutite de plata taxelor salariale ale angajatorului: CAS 20,8% (mininm), Contributii concedii si indemnizatii (0,85%),  Contributia la fondul de garantare pentru plata creantelor salariale 0,25%, Fondul de sanatate 5,2%,  Fondul de somaj 0,5%, Fondul asigurare accidente: 0,85% (maxim).

Un angajator care are 10 angajaţi economiseşte 928,85 lei pe lună oferind angajaţilor tichete de masă în loc de o mărire de salariu!

 

 

Reclame

2 gânduri despre „Tichete de masă, avantaje bilaterale”

  1. eu a spus:

    „Acordandu-le salariatilor bonuri de masa Ticket Restaurant, angajatorul …”.
    Ticket Restaurant este marca inregistrata a firmei Edenred. La fel ca Cheque Dejeuner sau Gusto Pass care sunt alte marci inregistrate.
    Nu c-ar fi foarte important, dar…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
Macri's Blog

“Pentru un român care știe a citi, cel mai greu lucru este să nu scrie.” – I. L. Caragiale

Victor Ilina

O încercare

DRAGOS G. CALINESCU - de la silabe la artă

DRUMUL UNUI PÂRÂU CĂTRE OCEAN

CLIPE DE RAI DIN IADUL MEU

Mai bine un diamant cu defect decât o piatră perfectă.

Negru Opac

Shit Happens!

Shiftul - Blog despre politica, divertisment si lume !

Un blog generalist din Romania. Articole despre sociale media, politica, divertisment

noémiréka

The persona.

Cristian Blog

„În spatele unui lucru banal se poate ascunde o întreagă poveste”

Înșiră-te mărgăritare

Înșir, deșir, cos, descos cuvinte

„Virtuți Adormite” de Dr. Dan Mircea Fărcaș

Promovarea proiectului, a cărții și a programului educațional „Virtuți Adormite”

Cafeaua de dimineață

Cuvinte dintr-o ceașcă de cafea

AshiAkira's Blog

Just another WordPress.com site

D-ale copilăriei

"Toţi fugim după copilăria noastră. La 12 ani fugim după zmee. Pe urmă fugim după sufletul nostru de copil". (Francis Blanche, 1921 -1974)

1000 Words or Less

Images & words by some guy

%d blogeri au apreciat asta: