incalzire-cu-infrarosuM-am mirat văzându-i pe domnii de la asociaţie numărând pe degete, fixând cu degetul arătător fiecare etaj şi notând apoi ceva pe un carneţel. Ce-o fi numărând?! Nu a trecut mult timp şi mi-am dat seama, mai ales că au apărut ştirile despre închiderea unor centrale de termoficare din câteva cartiere din oraş. Auzisem de oraşe întregi care au rămas fără CET-uri, oraşele mici, unde economia a ajuns la pământ, am şi văzut câteva reportaje cu bieţii oameni care puneau sobe cu tăciune în mijlocul sufrageriei ca să nu îngheţe, dar…ce e de parte de ochii noştri nu ne mişcă niciodată îndeajuns.

Ce numărau oamenii de la asociaţie? „Ţevile de eşapament” din apartamente! Semn că oamenii au centrală de apartament. I-au numărat şi au decis: merită să mai lase centrala de cartier sau nu.
Apoi a apărut afişul pe uşa blocului că acest imobil nu va fi decuplat de la centrala de cartier. Ok, ne-am liniştit, mai ales că era sfârşit de octombrie, iar noi nu prea aveam motive să ne plângem de lipsa apei calde la orice oră din zi şi din noapte sau de lipsa căldurii din apartamente.

Câţiva dintre locatari s-au debranşat totuşi, plătind o taxă de debranşare (!) şi şi-au pus centrale de apartament. Acesta a fost momentul în care o coloană de bloc am rămas fără căldură, pentru că un deştept a tăiat ţevile de la ultimul etaj,întrerupând circuitul tur-retur. Ce s-o fi gândit, dacă lui nu-i mai trebuiau, de ce să nu le scoată din casă!
Scandal, instalatori tot tacâmul, în cele din urmă s-a remediat problema, dar pe când să ne bucurăm de linişte şi pace, iar am rămas fără căldură şi apă caldă!

Incredibil, am comentat, nu se poate că doar centrala noastră recent renovată nu e pe lista celor care se desfiinţează! Am sunat în stânga-n-dreapta: ghinion! S-a închis şi nici nu se va mai deschide!
A fost un întreg balamuc între timp. Unele centrale au fost preluate de o firmă din Ungaria, altele s-au închis irevocabil! S-au folosit de şmecherii în prostie: au prostit oamenii să-şi pună repartitoare pe calorifere, să le regleze ca să plătească mai puţin! Au răbdat frig, au plătit citirea repartitoarelor şi au plătit ca ofiţerii! Era o mega înşelăciune! Firma din Ungaria a plecat, nici nu ştiu dacă mai e vreo centrală de cartier în oraş!

Sunt câţiva ani de atunci…am rămas fără căldură şi fără apă caldă şi nici să mă apuc de instalat centrală de apartament nu puteam în plină iarnă! Aşa că am rezistat cu reşouri şi gazul din bucătărie, am încălzit apa pentru duş scoţian…
Eram ferm hotărâtă să găsesc altă soluţie decât să mă fac cazangiu la centrala de apartament!

Şi bine am făcut!
Am aflat de la cineva de infrapanel, panel radiant cu infraroşu….l-am văzut, mi-a plăcut şi am comandat! Sunt extrem de mulţumită de ele. Încălzesc repede, fără zgomot, fără poluare, fără bătaie de cap! Termostatul îl reglezi şi nu mai ai treabă: dacă s-a încălzit încăperea se decuplează automat, dacă s-a răcorit, porneşte singur!Nu consumă mult şi e şi sănătos!
Ca orice invenţie ce e în folosul cetăţeanului, nu este îndeajuns promovat. Cu infrapanel nu poţi fi tras în piept! E frumos, elegant, nepoluant! Numai că multă lume habar nu are ce înseamnă. Până şi cei care au văzut Madridul se uitau cu ce încălzim apartamentul că nu sunt ţevi, că mu se vede cazanul…Mare le-a fost mirarea când am arătat plasma cea albă de pe perete…acel tablou, ca o pictură albă neterminată…de acolo vine căldura!

Nu-mi pot ascunde nici satisfacţia că în sfârşit mi se va da dreptate! Am tot zis că nu mi se pare treabă sănătoasă ca „ţevile de eşapament” ale centralelor de apartament fumegă şi scot un miros de nu poţi aerisi, că sunt blocuri unde geamurile bucătăriilor sunt atât de aproape de fac schimb de „gaze”…La începutul anilor ’90 erau nişte reguli care spuneau că centralele de apartament trebuie să aibă horn înalt de câţiva metri, deasupra blocului, nicidecum sub nasul vecinului…

Pe scurt: din toamnă vor fi admise doar centralele cu condensare, iar cele care au depăşit 10 ani vechime vor trebui schimbate!
Ucaz de la Uniune!
De ce?
Pentru că poluează!
Sic!

Anunțuri