2014-05-03-16.32.40În galeza veche există  cuvinte ce s-ar putea traduce prin “controlează” şi “manipulează de la distanţă”, adică “Wylio” şi “drin”. Din aceste două expresii s-a născut  denumirea unei  aplicaţii software ce poartă numele de Wyliodrin sau Lego pentru programare electronică. Căutând pe Internet am aflat şi cine sunt creatorii aplicaţiei cu care ne putem mândri, cu atât mai mult cu cât doi dintre ei sunt tărgumureşeni!

Alexandru Radovici şi Ovidiu Vicenţiu Stoica, cei doi sunt veteranii echipei Wyliodrin, lor li s-a alăturat băimăreanca Ioana Ciulic, mezina grupului şi împreună au creat o aplicaţie software ce permite utilizatorului să controloleze aparate aflate la distanţă cu ajutorul browserului său: Google Chrome, Mozilla Firefox, Apple Safari, Opera sau Internet Explorer. Şi pentru asta utilizatorul nu trebuie să cunoască nici limbaje de programare, nu are nevoie de tehnologie specială, nu-i trebuie decât un telefon, laptop, tabletă sau PC şi conexiune la Internet!

Pare simplu, dar cum se ajunge la Wyliodrin?

Spuneam că doi dintre tineri sunt tîrgumureşeni, dar Alexandru de pildă, de un deceniu deja locuieşte în Bucureşti. Cei care îl cunosc remarcă ascultându-l, că şi-a păstrat accentul de ardelean chiar şi după atâţia ani! Toţi trei au fost sau sunt studenţi ai Universităţii Politehnica Bucureşti, cea mai tânără fiind Ioana. Alexandru este inginer, cu doctorat din 2011 la Politehnică, secția Automatică și Calculatoare şi predă la Politehnică din 2008. Tânărul afirmă că într-o Şcoală de Vară pentru elevi şi studenţi i-a venit ideea de participare la un proiect, care s-a dovedit a fi punctul de plecare pentru Wyliodrin. „Organizăm de ceva timp o şcoală de vară pentru elevi şi studenţi şi avem nevoie de o metodă mai simplă de a preda electronica celor prezenţi. Am văzut o reclamă la un hackathon şi mi-a venit ideea să participăm cu un proiect pentru a programa mai uşor”, a spus Alexandru, iar Ovidiu a completat: „Am participat la Innovation Labs cu un proiect şi am câştigat prima etapă, dar am decis să-l schimbăm pe parcurs şi aşa am ajuns să realizăm Wyliodrin”. Atât de simplu a apărut cea mai mare schimbare în domeniul electronicii în 2013. Dacă în urmă cu doi ani nu exisat un limbaj de programare în cloud care să permită utilizatorului să facă un lucru atât de simplu precum a face să pâlpâie un LED în funcţie de temperatura mediului ambiant, fără o muncă de trei-patru zile, acum lucrurile s-au schimbat. “Astăzi studenții noștri intră pe Wyliodrin.com, își fac un cont cu facebook, intră pe o adresă de browser și lucrează pe cod, apoi apasă pe un buton și gata. Comanda este implementată pe plăcuța respectivă.

539207_10151129080941215_1628138121_nOk, dar ce este Wyliodrin?

Un limbaj de programare de la zero, aferent unui soft, cu al cărui ajutor pot fi modificate diferite tipuri de plăcuţe electronice se numeşte Wyliodrin, potrivit cunoscătorilor. Tot ei afrimă că Wyliodrin este o platformă de tip cloud asemănătoare cu Prezi, dar toate operaţiunile se desfăşoară pe un browser. Creatorii lui îl definesc astfel: „Wyliodrin este ca un LEGO pentru programarea electronică”, spune Alexandru. „Wyliodrin este modul perfect pentru a te lansa în Internet Of Things”, consideră Ovidiu şi Ioana. „Wyliodrin oferă tuturor posiblitatea de a crea proiectele la care visează şi pe care probabil nu au curajul şi nu ştiu cum să le realizeze. Datorită platformei pe care am dezvoltat-o, nu mai ai nevoie de o diplomă de inginer ca să poți face o lampă să se aprindă la o bătaie din palme. Astfel sperăm că oamenii şi mai ales copiii nu vor mai fi speriaţi când vor trebui să-şi pună imaginaţia la lucru şi nu vor mai privi domeniul ingineriei ca pe unul intangibil”, explică Ioana. „Wyliodrin poate fi folosit ca un instrument educaţional, fiind perfect adaptat pentru acest segment. De asemenea poate fi utilizat şi de programatorii avansaţi pentru a realiza, de exemplu, o casă inteligentă”, adaugă Ovidiu.

Mai pe înţelesul laicilor, cu acest Wyliodrin poţi automatiza şi robotiza aproape orice. O maşină teleghidată poate fi programată să vorbească, să-şi aprindă farurile şi să fie controlată de pe un telefon mobil. Lampa, frigiderul, ceasul…obiectele din jur, ca-n filmul Transformers, orice poate fi transformat în orice. “Controlăm şi manipulăm”. Dându-i din nou cuvântul lui Alexandru, vom înţelege mai bine. “Până să apărem noi, lucrurile erau foarte complicate. Trebuia să-ți legi plăcuța de câțiva centrimetri la un monitor, tastatură, mouse, să lucrezi pe ea softul de programare, să o montezi, era dificil și greu de realizat. Cu WylioDrin pur și simplu îți legi plăcuța la serviciul nostru de cloud, lucrezi în ea sau cineva lucrează la ea, o montezi apoi pe circuitul tău sau aparatul tău și gata. Ți-ai transformat robotul, prăjitorul de pâine sau lampa în ce ai vrut și ai visat. Dacă vrei astăzi să-ți cumperi un robot care să te învețe japoneza, de exemplu, poți cumpăra unul cu o sumă deloc mică, sau poți construi tu unul. Îți cumperi piese și apoi intri pe site-ul nostru de unde îți construiești și îți programezi softul sau poți plăti pe cineva care să-ți transforme robotul în ceea ce vrei tu”.

Demo reuşit la Tech Hub Londra

Prima lor demonstraţie a avut loc la Londra, la Tech Hub, când roboţelul Lego în Bucureşti a fost programat de cineva de la Londra, care lucra direct pe plăcuţa lui, la vedere printr-un canal de video streaming. “A apăsat un buton și roboțelul a început să meargă și să vorbească în București. Practic, fiecare user folosește segmente de cod de Java script, C++ și le compilează prin soft-ul nostru care transformă comanda într-o operație fizică precum mers sau aprindere automată”, explică Alexandru.

Business de perspectivă

În urmă cu doi ani, tinerii care nu au avut pe atunci decât un site, un video de prezentare şi nişte pliante, au primit o invitaţie gratuită de pe kickstarter la un eveniment din Germania. Se numea Embedded World şi avea loc la Nuremberg, unde Alexandru şi Ovidiu din Târgu Mureş au mers de la stand la stand prezentând cum modificau ei plăcuţele Intel care mergeau mai prost fără aplicaţia lor. Ajunşi înapoi în ţară, la o săptămână de la eveniment au primit un mail de la Intel în care erau invitaţi la sediul central de la Munchen la discuţii, povesteşte Alexandru într-un interviu luat de IQ Contributors. “Recunosc și acum că a fost noroc chior, dar a fost momentul care a transformat ideea noastră într-un business de perspectivă”. Atât de simplu!

Şi concurenţa? Cu ea cum rămâne?

Alexandru nu se teme de concurenţa companiilor mari. “Au o birocrație atât de complexă și le e frică de licențiere. La ei durează cel puțin șase luni inainte să se avânte într-un proiect nou, pentru că le e frică să intre în procese legate de patente, aleg în schimb să cumpere soft-urile și aplicațiile de care au nevoie decât să riște să fie acuzați de plagiat.”, explică el. Şi nu se teme nici de clienţii care ar putea prelua codul sursă. “Mi-a spus un client odată că poate să preia codul sursă și i-am spus OK, dă-i drumul pentru că știu că fără serviciul nostru de mentenanță plăcuța lor nu va rezista. Noi le-am dat feed-back, le-am reparat problemele de software, practic, plăcuțele de astăzi Intel Galileo n-ar fi existat așa cum le știți fără componenta noastră”, a mai spus Alexandru, citat de Gândul.

Ce ecou are Wyliodrin în prezent

Cei trei tineri, Ioana , studentă, 22 de ani, Ovidiu Vicenţiu Stoica, designer, 31 de ani şi Alexandru Radovici, asistent universitar, 29 de ani, creatori ai Wyliodrin, au demonstrat că succesul e posibil şi în România. Dacă ai o idee în care crezi, cu puţin ajutor sau chiar un “noroc chior” , ideea poate fi pusă în practică! Apoi pe lângă muncă mai e nevoie de marketing şi promovare. Şi rezultatele nu întârzie să apară! “În prezent avem 100 de abonați, peste 6000 de vizitatori și avem review-uri pozitive din Japonia, China și din alte state din Asia care ne promovează tutorialele. Vrem să creștem business-ul și să ajungem să trăim doar din asta”, spune Alexandru, deocamdată profesor la Politehnica. Wyliodrin permite controlul de la distanţă al plăcuţei, fiind astfel un instrument de învăţare. În viitor Wyliodrin va permite utilizatorilor să controleze orice tip de sistem integrat, să lucreze la grafice, la portarea pe mai multe plăcuţe. Dacă ne gândim că sunt câteva companii din domeniul agriculturii care vor să integreze componentele softului lor pentru automatizarea unor maşini agricole, înseamnă tinerii că se află pe calea cea bună!

CASETA

Cum să creăm primul nostru proiect cu Wyliodrin?

Vrem să creăm primul nostru proiect folosind Wyliodrin. Primul pas este să accesăm site-ul Wyliodrin, http://www.wyliodrin.com. Ne conectăm folosind fie contul de Facebook, de GitHub sau Gmail. Vom fi direcţionaţi pe pagina wyliodrin.com/projects, unde putem crea un proiect şi alege o plăcuţă. Selectăm “Create new project” şi îi dăm un nume proiectului, îl descriem şi alegem limbajul de programare: Visual Programming, Shell Script, C, C++, C#, Java, Javascript, Objective-C, Pascal, Perl, PHP sau Python. Putem programa o plăcuţă Raspberry Pi,( aceasta se foloseşte în mod educaţional. Oricine îşi poate permite să cumpere o astfel de plăcuţă, aceasta fiind totodată accesibilă şi programabilă de oriunde te-ai afla), ea poate fi adăugată prin “Add new board”. De asemenea, este selectată conexiunea la Internet: fie prin cablu, fie wireless. Pasul următor este realizarea proiectului. În “Main” scriem codul în limbajul de programare ales şi apoi îl rulăm pe plăcuţă. În prealabil putem alege să facem un tur virtual sau putem studia tutorialele din secţiunea projects.wyliodrin.com/wiki. (sursa electroinca azi)

(Publicat de Erika MĂRGINEAN în Săptămânalul PUNCTUL, mai 2015)

Anunțuri