ambulanta-300x225În orașul în care s-a născut cel mai tare Serviciu Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare,  vestitul SMURD, nășit de dr. Arafat cu 25 de ani în urmă, se întâmplă lucruri ciudate.

Nu este secret pentru nimeni că medicul palestinian, absolvent al UMF Cluj a avut de dus o luptă titanică cu capetele pătrate până ce a reușit să pună bazele serviciului de urgență la …Tîrgu Mureș.

Cred că își mai amintește cum se deplasa cu mașina personală la urgențe, câte „minuni” a făcut ajungând la timp și intervenind cu profesionalism în situațiile de urgență, cât îl lăudau pacienţii şi cât se minunau când în „baracă” au văzut afişe cu „nu primim bacşiş!”

Ce ordine şi disciplină era  la SMURD, cu ce mână forte conducea Arafat toată activitatea şi cât de mult a avut de luptat cu sistemul, cu „Ambulanţa” care se vedea umbrită de succesul său.

Apoi s-au obişnuit oamenii şi cu luminile girofarului şi cu sunetul sirenelor…În scurt timp sirena era sinonim cu Arafat, cu speranţa că încă un om va putea fi salvat!

SMURD s-a extins în toată ţara, are baracă ultramodernă, maşini de descarcerare, elicoptere, eroi şi erori…

S-au mai schimbat însă lucrurile de la gloriosul început…mii de medici şi asistenţi au plecat din ţară. Nimic nu mai e cum a fost şi nici Arafat nu mai e în oraş. Sistemul pus la punct de el funcţionează. Dar a crescut timpul de aşteptare până soseşte salvarea, se stă mult în „zona galbenă” la UPU, mulţi ajung acolo cu probleme ce ar putea fi tratate la domiciliu…

Aici intervine Ambulanţa privată Samaritanus, care dă aceleaşi lupte cu sistemul ca şi predecesorul său, în urmă cu un sfert de secol. Vă puteţi imagina situaţia kafkianaă…s-a întâmplat un  accident în faţa sediului şi Ambulanţa Samaritanus nu avea voie să intervină?

Au obţinut tot felul de aprobări, acreditări, contract cu Casa de sănătate şi permisiunea de a interveni în situaţiile de cod verde. Pacientul sună la 112 şi de aici depinde de bunăvoinţa dispecerului, cazul fiind de cod verde, îl pune pe om în aşteptare sau anunţă Samaritanus că are o solicitare.

Un caz de cod verde, poate oricând să se agraveze, mai ales dacă cel care solicită salvarea nu poate descrie ce simptome are. Ambulanţa Samaritanus preia solicitarea, porneşte la drum respectând regulile de circulaţie pentru …civili, fără girofar, fără sirenă şi ferindu-se din calea participanţilor în trafic care nu-i acordă prioritate…Şi ajuns la pacient medicul specializat în medicina de urgenţă, chiar şi pentru copii-pentru că la Ambulanţa Samaritanus lucrează doi dintre puţinii medici specializaţi în aşa ceva, rezolvă cu profesionalism cazul, care altfel ar fi ajuns la SMURD în zona galbenă…

Pare incredibil, dar  Ambulanţa Samaritanus a plătit deja două amenzi de 450 de lei bucata pentru depăşirea vitezei regulamentare ( fără folosirea girofarului şi a sirenei pentru că nu au autorizaţie pentru folosirea lor!).

E tare, nu?

Dar ce e şi mai tare, abia acum urmează: nu li se dă voie să folosească semnalele luminoase şi acustice pentru că ar dezavantaja serviciul de stat!

Folosind girofarul şi sirena Samaritanus ar putea ajunge mai repede la pacient! Dar cui îi pasă de pacient? Vă daţi seama că ar dezavantaja serviciul de stat?! Or aşa ceva nu se cade! Drept urmare o comisie formată…ştiţi continuarea!

Ssssst! Vine salvarea!

Reclame