s560x316_sirene_electriceDin ciclul „las’că mere şi aşa” m-am gândit să disecăm un pic subiectul alarmării populaţiei în caz de situaţii de urgenţă. Sfârşitul lumii a fost anunţată şi contramandată de prea multe ori ca să ne mai preocupe prea tare, în schimb cutremure de pământ avem aproape zilnic în zona Vrancei şi mai nou , din lipsă de subiect, cineva a scris cu subiect şi predicat, că un vulcan inactiv de 3 mii de ani din Munţii Harghitei ar putea reactiva!

Ce să mai zicem atunci de …muşcă-ţi limba (îmi strigă alteregoul meu), Azo, nu-i aşa, ar putea….he? Şi nici războaiele nu ar fi chiar imposibil de imaginat să se abată pe plaiurile mioritice!

Pe scurt, pregătirea populaţiei chiar este un lucru util. De aceea de câţiva ani, ISU (Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă)desfăşoară anual un exerciţiu de testare a sistemului de alarmare în situaţii de urgenţă la nivel judeţean. Scopul exerciţiilor este de a informa populaţia asupra cunoaşterii semnalelor de alarmare specifice. Aşa stă scris pe siteul oficial ISU. Pe timpul exerciţiului locuitorii judeţului nu trebuie să -şi întrerupă activitatea normală, deoarece acestea implică doar personalul administraţiei locale. Îmi pun întrebarea de unde să ştim noi despre ce e vorba, dacă exerciţiul se face spre instruirea noastră, dar nu implică decât …administraţia locală?

Să mai zicem că exerciţiile au loc trimestrial , chiar au loc, sirenele sună în draci, populaţia se întreabă ce-o fi? Nimeni nu ştie nimic, întrebările curg râu pe facebook, între timp nu se mai aude sirena, şi pe când află despre ce e vorba, pot constata că nu a fost decât un exerciţiu, iar semnalul de final nu-l mai bagă, că las’ că ajunge!

Exerciţiile trimestriale au loc în a doua zi de miercuri, de la ora 11. Vă spun asta ca să nu stăm pe lauri dacă cumva vom auzi nişte sirene joia de la 10 şi să credem că e doar un exerciţiu de alarmare! Deci o sirenă în ianuarie, aprilie, iulie sau  octombrie, într-o zi de miercuri e doar exercitiu de alarmare!În rest însă…e naşpa dacă sună toate sirenele din oraş şi este în orice altă zi a săptămânii, alta decât miercuri!

S-a întâmplat de câteva ori să se desfăşoare exerciţiile şi lumea agitată să mă întrebe ce se întâmplă. Ultima dată, în vară, eram în autobus, sirena suna cam răguşită, dar îndelung, după care s-a făcut linişte. Nu părea să observe nimeni, nu-i mai dădeau nicio importanţă. E drept că putea să fie semnalul pentru încetarea alarmei…

Glumim noi glumim, dar să zicem că administraţia locală extrem de bine pregătită, dă semnalul din 3 sunete a 32 de secunde fiecare cu o pauză de 12 secunde între ele, ce ne facem? Sau o sirenă cu aer comprimat care bagă trei sunete a 16 secunde fiecare cu pauză de 6 secunde între ele? Câţi vor şti că se alarmează populaţia despre posibilitatea producerii loviturilor aeriene -bombardament în limbajul nostru, iminenţa producerii unor dezastre naturale , tehnologice sau biologice”….

(continuare)

Reclame