bdul_cetatii.JPGSubiectul arzător la ordinea zilei…ciopârţirea copacilor. Văzând câte o ştire despre prăpădul făcut de copaci bătrâni căzuţi peste maşini, am fost de acord cu toţii, telespectatori sau cititori de presă locală, că e mai bine dacă se toaletează şi se elimină din timp arborii ce reprezintă un real pericol pentru integritatea corporală a cetăţenilor, decât să -i lăsăm până cad singuri, sau doborâţi de vânt.

Se pare că iniţiativa s-a pierdut în negura timpului, cert este că autoritatea locală nu doar a prins gustul meseriei de ţapinar, dar chiar a ajuns dependentă de drujbă, foarfeci şi alte obiecte tăioase cu care se poate  toaleta orice seamănă cu un copac! Sau cu un gard viu.

Nu putem nega că a crescut vizibilitatea pe marginea străzilor, că nu mai au de lucru nici câinii cu marcajul copacilor, dar nici umbră numai găsim deşi au început deja zilele călduroase care ne bagă în asfalt. Sau în „pişcoturi”…printre crăpături!

Copacii seculari am înţeles, dacă experţii susţin că sunt găunoşi, trebuie tăiaţi, îi credem pe cuvânt. Ceea vedeţi în urma lor, doar aparent e ciotul unui copac sănătos! Iluzie optică! Aţi înţeles? Şi să nu mai daţi cu părerea dacă nu vă pricepeţi! Specialiştii autorităţilor locale ştiu mai bine! Ce, vă credeţi autotştiutori?

Copacii tineri plantaţi acum doi ani? Ce-i cu ei? Se taie şi ei, păi dacă nu s-au acomodat şi arată ca nişte cozi de mătură? Ce aţi vrea să-i lăsăm să strice imaginea celui mai vizitat oraş de turiştii debusolaţi?

Nu sunt mai frumoşi copacii plantaţi în locul teilor care făceau mizerie? Vara-iarna au aceleaşi frunze ba verzulii, ba ruginii, dar nu cad! Nici sub ninsoare! Şi reţineţi,  nu sunt brazi!

Ce-aţi vrea? Un bulevard cu cireşi înfloriţi ca la Tokio?

Asta îmi aminteşte de bulevardul nostru…primul, veşnicul şi adevăratul bulevard al oraşului! Vara, un culoar verde dătător de umbră duioasă, toamnă un tunel auriu strălucind în soare, iarna, un iglu alb de la un capă la altul, oază de linişte şi pace…

…dar ce se aude? Drujba? Nici copacii de pe bulevard nu mai au scăpare?

EM

(Acesta este un pamflet şi se tratează ca atare. Să nu-mi  tăiaţi şi craca de sub picioare! )

 

Publicat pe site-ul punctul.ro

Reclame