Etichete

, ,


167211_106510496093071_5172215_n.jpgFostul paroh al Bisericii din Nima Râciului și Ulieş,  Narcis Martiniuc de nouă luni de zile se află în Emiratele Arabe. O față bisericească extrem de pitorească, Narcis Martiniuc și-a luat doi ani de vacanță pentru a studia și a pregăti teza sa de doctorat, despre “Simbolistica vestimentației paleocreștine, secolele I-VI D.H. și Arheologia creștină de la începuturi până la epoca lui Iustinian”, fără “pile și relații”, cum îi place să precizeze. După o perioadă petrecută prin Italia, pe la ruinele din Pompei, pe la Roma, părintele Martiniuc a luat acum drumul Emiratelor Arabe.

Localizarea geografică

Emiratele Arabe Unite sunt situate în sud-estul Peninsulei Arabice, având ieșire la Golful Oman și Golful Persic, au graniță cu Arabia Saudită și Oman. Emiratele arabe sunt alcătuite din șapte emirate Abu Dhabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al-Qaiwain, Ras Al-Khaimah, Fujairah. Emiratele sunt conduse, firește, de un Emir sau shej. Fiecare dintre ele are o considerabilă autonomie politică, juridică și economică. Petrolul este principala sursă de venit. Aproape toți cetățenii sunt musulmani, majoritatea sunt Sunni, iar restul sunt Shia. Accesul la Internet este strict filtrat în proximitatea locațiilor de telecomunicații Etisalat.

Iarna e mai cald în Oman decât în Dubai

În lumea policoloră din emirate sunt și români. “Majoritatea moldoveni, dobrogeni dar sunt și doi din Mureș. Cu noi suntem patru”, spune Narcis, enumerându-i pe lângă Teo, soția lui, pe Botond și pe Dragoș. Blondul cel solid, Botond, e chiar din Târgu Mureș, dar s-a mutat recent, are apartament în Sarjah, așa că nu mai țin legătura. “Noi locuim în Bur Dubai, chiar în inima Dubaiului vechi, cam la 20 de km de Burj Al Arab, hotelul acela vestit de pe insulă. Am tot făcut baie lângă el, plaja e liberă” – explică Narcis, adăugând că nu poți intra la hotel pur și simplu, ca să-l vizitezi, trebuie să plătești, două-trei sute de dirhami.

Se face rezervare la bar. Și ca să facem o comparație un dolar este egal cu cinci dirhami. Ar costa ceva, deși prețurile au mai scăzut și acolo de când cu criza asta! Îl las să descrie ce a văzut, pe unde a trecut.

Zgârie-nori la Dubai

“Sunt trei hoteluri de lux Burj Al Arab, Atlantis, un fel de Atlantida. Celui de-al treilea nu-i mai știu numele exact. Hotelul Atlantis e ca un acvariu imens prin geamurile “parbriz” ale camerelor vezi peștii. La Dubai Mall trebuie să plătești și dacă te duci doar ca vizitator. Treci într-un tunel de sticlă sub acvariu…Sunt și zgârie nori, zone de lux. Palm Jumeirah, Palm Deira și Palm Jebel sunt trei insule, dar doar una e cam 80% terminată. Apoi e Pământul în miniatură…nu-s vizitabile niciuna, doar Jumeirah, unde se vând vile sau apartamente. Mai ales indienii își permit să viziteze locurile astea, dar ca să te holbezi, nu costă nimic!”

În mașină și…țop la Mall

“Prin Mall-uri poți vedea bărbați cu rozariul într-o mână și cu telefonul mobil în cealaltă, în timp ce femeile fac cumpărăturile. Dar sunt și magazine separate numai pentru femei! Localnicele sunt foarte elegante.Îmbrăcate în negru, foarte frumos machiate, unele poartă sub abaya lungă blugi! Materialul de abaya e mătase fină, foarte ușoară, cam transparentă. Până și englezoaicele au preluat moda asta spunând că nu mai ai bătaie de cap cu ținuta. Majoritatea femeilor sunt “intreținute” dar sunt și femei arabe care au slujbe publice. Pe căldura asta de 15-20 de grade Celsius, desigur nu circulă pe jos! Mașina și …țop la Mall! Femeile măritate poartă văl pe față, iar arabii se miră de ce trebuie să-și arate europencele…țâțele!”

Prețul corect

“În magazinele astea găsești tot ce vrei! Artizanatele sunt super, mai ales în Oman. Argintăria beduină, de exemplu, e foarte frumoasă, dar trebuie să fii atent, că pentru ei totul e de argint dacă nu ești atent! E marfă multă, diversificată, dar prețurile sunt mai mari, mai ales că mă văd blond, mă taxează mai tare! De ce? Pentru că mă cred american! Prețurile nu-s afișate, tu zici un preț, vânzătorul alt preț, e destul de enervant, iar prețul corect e undeva la mijloc!

Oamenii, ca peste tot, și aici găsești oameni care te surprind plăcut prin gestul lor. Un vânzător de 17 ani din Muscat, capitala Omanului, mi-a făcut un cadou numai pentru că i-am călcat pragul!

Românii sunt bine văzuți

Ca români suntem văzuți bine. Teo, soția mea, a avut noroc cu o indiancă, prin AISEC Târgu Mureș, și cu ajutorul indiencei a reușit să se angajeze la sucursala Microsoft din Dubai la resurse umane, unde câștigă mai bine decât mine, care vând plante de apartament!

Rușii nu sunt bine văzuți din cauza prostituatelor și a mafiei. Și chinezoaicele de asemenea. Un român povestea că o chinezoaică de moravuri ușoare costă cât o cafea: 20 de dirhami. Un turc îmi povestea că a fost la un bar de noapte și a rămas șocat cum se urcau pe el pur și simplu femeile!

Fără mașină ești mort

Cel mai îngrozitor lucru de aici e traficul! E infernal. Autostrăzile sunt foarte bune, iluminate noaptea, dar cum se construiește mult, se schimbă într-una sensurile. Pe arterele principale se circulă cu 140-200km pe oră.Între Dubai și Muscat e autostradă de 600km. Nu se poate compara cu România. Nu vezi o groapă, nici în Emirate nici în Oman. Å¢in minte o singură porțiune de drum mai prost la Ras Al Khaimah. Dar în orele de vârf 40 de km faci în două ore. De la serviciu acasă îmi ia două ore, dar dimineața ajung în 20-40 de minute. Fără mașină ești mort! Mergi cât mergi pe trotuar și brusc te trezești în nisip.În deșert! Și de acolo doar autostrada!Închiriem de obicei o Toyota Yaris cu 80 de dirhami pe zi, benzina e mai ieftină decât apa, un galon costă 5 dirhami. Ne vom muta și noi în Sjarjah, acolo e mai ietfină chiria, 1500-2000 de dirhami. Aici unde stăm acum e mai scump. Dar avem internet, toate casele au, iar plata se face odată cu factura telefonică la tonomat. Apa se încălzește de la soare, în rezervoarele de pe clădiri.Încălzirea se face pe bază de curent electric.

Moschei dantelate

Arabii nu au statui, monumente. Nu au cultul morților. Cimitirul e un loc unde îngroapă morții și la revedere, pun o piatră să știe unde l-au îngropat, dar nu mai vin pe acolo decât peste cinci ani!

O altă curiozitate ține de religie. Firmele trebuie să aibă obligatoriu o cameră de rugăciune, ca acolo cei care vor să se poată ruga. Se întâmplă să-și întindă covorașul și prin oraș, ca să se roage! La Umm al Quwain, sărbătoare musulmană importantă de după pelerinajul de la Mecca, zece mii de oameni merg la moschee, iar cei care nu încap înăuntru își pun covorașele chiar și printre mașini! Alt lucru interesant: unii zic că Semiluna nu are nicio treabă cu islamul, și că nu ar trebui pusă pe moschei, de exemplu moscheile persane nu au Semiluna au un fel de suliță! Moscheile sunt uimitor lucrate, majoritatea sunt noi, au dantelărie de piatră, volume ușoare…Am fost mult timp la templele hinduse și la bisericile creștine indiene.În Dubai sunt trei biserici indiene, în Sharhaj vreo patru biserici, una e ortodoxă-greacă.

Ceva vechi, ceva nou

Pauza de masă e între ora 13 și 14. Așa zisul weekend diferă de la stat la stat: vineri-sâmbătă în Oman, joi-vineri în alt stat…au calendar lunar. Femeile au aparate foto Canon/Nikon, se duc la cafenea, au școli indiene, Cambridge Indian School, de pildă, universiatea americană Sharjah și ceva nou:Desert Rock Fest! Motorhead, Iron Maiden au concertat și în urmă cu doi ani, și revin…

Erika MĂRGINEAN

erika@ziaruldemures.ro

Narcis Martiniuc s-a născut la Târnăveni, în 5 august 1974. A terminat Liceul de Chimie Nr. 1 din Târnăveni, apoi a urmat studii teologice la Blaj și la Cluj, iar acum își pregătește doctoratul la istorie. Și îi e dor de Nero, câinele-lup, de iarba verde, de pădure… de oameni…

Pentru gurmanzi

Humus – pastă de năut, pe pâine libaneză,

Tabule – salată de pătrunjel cu lămâie, roșii și ceapă

Briani – orez galben cu șofran și cuișoare

Fripturi de carne de pui, de miel, de capră, pește, fript, fiert

Orez, carne de miel invelită în coji de banană, fiert așa.

Ceai arăbesc, Cafea arăbească, Baklawa, Curmale diferite tipuri

Supă de linte,Vinete cu ulei de susan, Nucă în curmale, Gogoașe mici rotunde cu sirop de curmale…

 

(Publicat  în 19 ianuarie 2009 în Ziarul de Mureş)

Reclame