Etichete

, ,


14469205_10207396786746437_425528198_n.jpg

O tânără hotărâtă, cu voinţă de fier, născută în comuna Păsăreni, depăşind toate necazurile şi obstacolele pe care viaţa i le-a pus în cale, a izbutit să aibă propria afacere şi să găsească echilibrul între munca cu cifrele –fiind director economic şi pasiunea pentru frumos prin design şi lucru manual. Pósta Mária. Nu am mai auzit de un astfel de nume în oraş. „După căsătorie mă numesc aşa, de prin partea Debreţinului se trage familia Pósta, numele meu de fată e Precub”, mi-a explicat tânăra care vorbeşte cursiv româna, maghiara, germana şi engleza. A călătorit mult, a văzut multe şi totuşi a ales să rămână în Tîrgu Mureş. A început în urmă cu zece ani cu o mică afacere, a schimbat din mers când nu a mai mers, iar de patru ani s-au mutat în curtea depozitului cu firma de închiriere a containerelor. Şi dacă a văzut că se poate îmbina utilul cu plăcutul, afacerea cu hobbyul, a făcut un pas înainte şi a ajuns la transformarea containerelor în birouri, ateliere sau locuinţe!

Întâlnire programată

14463643_10207396786786438_877771669_n.jpgInterlocutoarea mea este o antreprenoare foarte ocupată. Primul meu apel telefonic a găsit-o în plină mutare, peste care a intervenit şi o răceală ca să facă imposibilă întâlnirea cu inventatoarea casei-container. Am aşteptat cu nerăbdare să vină ziua în care Pósta Mária, căci despre ea este vorba, m-ar fi putut primi. În amiaza zilei programate, din două încercări am nimerit în curtea acelui depozit situat în zona industrială a oraşului unde se găseşte „invenţia” despre care s-a scris deja în presa naţională!

Containere albastre

14463855_10207396786946442_1681963369_n.jpgÎn timp ce o aşteptam, am urmărit activitatea din centrul de depozitare a containerelor. Stivuite ca nişte cutii de pantofi pentru giganţi, sunt zeci de containere într-un colţ al curţii. Containere maritime, majoritatea albastre, unele mai vechi, altele mai noi, dar şi unul maroniu ce părea că a trecut prin mai multe mări şi oceane.

Câţiva muncitori manevrau cu o macara un container albastru, ridicându-l cu mare atenţie şi întorcându-l în poziţia de a fi aşezat pe platforma camionului, ce urma să-l livreze undeva în ţară, după cum aveam să aflu mai târziu.

Atelier cochet cu geam termopan

14469153_10207396786706436_1566855608_n.jpgAm avut timp să examinez şi atelierul –container, deocamdată doar pe dinafară. Cu acoperiş, streaşină, pereţii îmbrăcaţi în plăcuţe de lemn vopsit ce imită cărămida, cu geamuri şi uşă termopan. Încercam să ghicesc prin câte prelucrări a trecut de la stadiul de container maritim până să arate aşa! „Vă povestesc eu”, a spus Pósta Mária care a sosit între timp şi m-a poftit în atelier.

„Aş fi vrut să veniţi când ar fi fost gata amenajat atelierul, să nu vă primesc în deranjul acesta”, s-a scuzat tânăra încercând să-mi facă loc printre cutiile de vopsea şi pensule. În mijlocul încăperii era o bibliotecă pe jumătate vopsită. „Aici vom ţine dosarele” a explicat tânăra după ce ne-am aşezat la o poveste.

Cei trei „R”

14463836_10207396786026419_184019261_n.jpg„Ne place să refolosim tot ce găsim mobilier şi obiecte vechi”, a spus ea arătând în jur, la birouri, canapele şi colajul de minitablouri. Nu mă pot abţine s-o întreb de unde ştie de cei trei R, Reciclare, Refolosire, Recondiţionare, ce era la modă în „ceauşism”, e prea tânără ca să fi trăit în acea epocă. „Am aproape 30 de ani, am prins ceva din acele vremuri, e drept că eram foarte mică, dar îmi place să dau o viaţă nouă obiectelor cu o altă nuanţă de vopsea”, a spus arătând spre cutiile de vopsea de cretă, renumite că au o textură fină, se usucă repede şi obiectele colorate cu ea par recent cumpărate deşi păstrează şi ceva din aerul „vintage”.

Cifre, design şi cadouri hand -made

De la vopsitul mobilierului am trecut la pictură, un alt hobby a tinerei care a urmat filologia la Liceul Padagogic şi…studii economice la Universitatea Babeş-Bolyai. Nu a învăţat-o nimeni, dar a făcut o pasiune din recondiţionarea obiectelor vechi, din realizarea unor obiecte decorative unicate, cadouri hand- made, personalizate.

kontener4.jpgVorbind despre hobby, vopsele şi picturi, am şi uitat că mă aflam într-un birou în pregătire, realizat din …containere! „Două containere din acelea ce aţi văzut în curte, le-am îmbinat, le-am îmbrăcat, am pus geamuri, uşă, încălzire, pardoseală, toate caburile trec sub izolaţie, avem prize, curent electric, internet…” a enumerat Pósta Mária dotările biroului container. Doar din povestiri e greu să-ţi imaginezi cum poate ajunge un container să arate ca o cameră mare de apartament de bloc. „Bineînţeles nu am lucrat singură, dar după ideile mele au fost făcut designul, unde să taie, cum să taie, acolo în spate un perete l-am făcut din cărămidă adevărată, deşi pare tapet, ca să-i dăm o notă de originalitate. Dacă vrem putem instala baie, bucătărie, se poate amenaja după imaginaţia şi buzunarul fiecăruia”, a mai spus tânăra.

Se comandă aici, se amenajează la client

Containerele pot fi folosite ca dormitoare pentru muncitori, pe şantier, cu paturi suprapuse, poate fi atelier, poate fi birou, casă de vacanţă sau de ce nu, locuinţă. „Avem deja comenzi pentru containere amenajate, se comandă aici, dar se amenajează la faţa locului, nu se pot transporta dacă sunt supradimensionate, transformate, devin agabaritice. Dacă vrea cineva o casă de vacanţă, pe terenul lui, în curtea lui, fără nicio problemă, o poate comanda şi noi o facem, în funcţie de cum se vrea, de la modest până la cele mai exigente şi extravagante dotări”, a explicat Pósta Mária.

Rezistent la cutremur

14483714_10207396785826414_886946152_n.jpgCălătorind foarte mult prin Europa, tânăra  a văzut multe construcţii realizate din containere maritime. Realizarea construcţiilor din containere sunt cele mai ieftine tehnologii de construcţie, cu structură durabilă şi prietenoasă cu mediul înconjurător, în occident se găsesc la tot pasul, la noi e o noutate încă. Pe spaţii restrânsese  pot face şi clădiri, cu întărituri pe la colţuri, rezistente şi la cutremur! Dacă un astfel de container este cumpărat şi dus pe terenul proprietate personală, aşezat direct pe pământ, nu e nevoie de autorizaţii şi alte „hârţoage”. Dar dacă vreţi să aveţi utilităţi, apă, lumină şi aşa mai departe, trebuie să obţineţi autorizaţie de construcţie şi să plătiţi impozit, a continuat să mă pună în temă tânăra. Din cele povestite înţeleg că nu se poate trezi nimeni să pună oriunde pe domeniul public o locuinţă container, fără număr de casă, dar respectând legea, cu puţină imaginaţie şi…bani, oricine îşi poate amenaja casa visurilor sale!

Un transport a pornit la drum

Între timp muncitorii au încărcat containerul pe platforma camionului cu macara şi au pornit să livreze comanda. Undeva în ţară, containerul se va transforma în biroul şefului de şantier, va fi dormitorul unor zidari, depozitul de scule, casă de vacanţă undeva la ţară, atelier de bricolaj sau poate o parte dintr-o viitoare casă adevărată!

 

CASETA

Autorizaţia de construire

Trebuie sau nu aprobare pentru amplasarea unui astfel de container, se întreabă curioşii , interesaţi de o astfel de construcţie. Potrivit legii 50/1991, republicată şi actualizată: „Se pot executa fără autorizaţie de construire şi lucrări pentru amplasarea de tonete, pupitre acoperite sau închise, destinate difuzării şi comercializării presei, cărţilor şi florilor, care sunt amplasate direct pe sol, fără fundaţii şi platforme, precum şi fără racorduri şi/sau branşamente la utilităţi urbane, cu excepţia energiei electrice”. Se referă şi la casa-container.

 

 

Erika MĂRGINEAN

Publicat în PUNCTUL

Reclame