1. Martin Schultz în mijlocul Samaritenilor.jpgReprezentanţii tuturor federaţiilor samaritene din Europa au participat la întâlnirea Comitetului Consultativ al Samaritan International (SAMI) ce a avut loc în perioada 11-13 octombrie 2016 la Bruxelles. Cu această ocazie a fost inaugurat noul sediu internaţional al SAMI în Rue de Pascale 4 de la Bruxelles, au fost prezentate rapoartele de activitate, directivele de mers mai departe, dar a mai avut loc şi un eveniment important despre care ne-au  relatat reprezentanţii SAMI din Tîrgu Mureş, coordonatorul, directorul şi asistentul şef de la Ambulanţa Samaritanus.

Reporter: Ce eveniment important a avut loc la Bruxelles?

Coordonatorul Ambulanţei Samaritanus, Varga Zsigmond: Asociaţia Samaritenilor din România face parte din Comitetul European pentru Educaţie de prim-ajutor.  Acest  „CE First Aid” este un grup permanent în cadrul Samaritean Internaţional, format din 16 ţări membre. Comisia de experţi, din care şi Ambulanţa Samaritanus face parte din 2013, a aprobat un set de „principii de standard de formare în prim-ajutor şi un Certificat European de prim-ajutor”. Aceste protocoale au fost prezentate într-o scrisoarea de recomandare pentru standardizarea cursurilor de prim-ajutor şi recunoaşterea diplomelor la nivel european. Scrisoarea „Single European First Aid recommendation” a fost înmânată preşedintelui Parlamentului European, Martin Schultz de către  Knut Fleckenstein, preşedintele SAMI.

Reporter: Care este scopul standardizării?

Varga Zsigmond: Comitetul Consultativ pune accent deosebit pe discutarea aspectelor şi diferenţelor în acordarea primului –ajutor, cu scopul de a stabili standarde comune pentru formare de prim-ajutor în ţările participante şi pentru a promova aceste standarde în formarea la nivel european. Instruirea comparabilă după standarde comune ar permite o calitate identică a primului-ajutor în situaţii de urgenţe în toată Europa.

Reporter: Cu ce aţi contribuit la îmbunătăţirea protocoalelor?

Varga Zsigmond: Am propus două noutăţi, prim-ajutor în caz de atac cerebral vascular (AVC) şi scoaterea căştii de motociclist  pentru a-i putea acorda prim-ajutor motociclistului accidentat.

Reporter: Ce noutăţi vor mai fi în educaţia pentru prim-ajutor?

Varga Zsigmond: Potrivit standardului un trainer se va ocupa de maximum opt cursanţi, timp de opt ore. Fiecare participant la curs va primi un kit de prim –ajutor şi un manual. Cel pregătit va primi un certificat de prim-ajutor standard, european. În acest kit am propus să fie şi „triunghiul salvatorului”, o bucată de pânză-la nevoie chiar şi din cămaşa salvatorului se poate face, un triunghi în care înfăşurăm ce avem la îndemână, coli de hârtie, o bucată de carton, pentru a improviza un guler cervical sau pentru a mobiliza o fractură. O altă noutate se referă la schimbarea feţei manechinului, după fiecare cursant, dar şi achiziţionarea unui manechin performant care monitorizează corectitudinea executării masajului cardiac. Dacă se apasă superficial, sângele nu ajunge decât până la nivelul umărului, un masaj corect executat pompează sângele până-n creier. Noile manechine permit vizualizarea circuitului sanguin.

Reporter: Cum vi s-a părut  Parlamentul European?

Andrada Varga: Parlamentul e cât un cartier, cu multe clădiri pentru ministere. Intrarea în clădire se face după o verificare mai strictă decât la aeroport. Cu o săptămână înainte de plecare le-am transmis datele noastre de identificare, iar la sosire am fost aşteptaţi de o doamnă care ne-a lipit ecusoanele de „vizitator” şi ne-a dirijat până la ultimul punct de verificare, dincolo de care am ajuns pe nişte coridoare largi, cu multe ferestre, locuri amenajate pentru presă şi televiziuni ce făceau transmisiuni directe, erau standuri întregi cu broşuri, cărţi, reviste. În faţa clădirii sunt nişte manechine cărora dacă spuneţi un cuvânt vă spun de câte ori a fost folosit acesta în discursurile parlamentarilor. De remarcat că toată lumea merge pe jos, de la o clădire la alta, pe o mulţime de trepte, nici nu s-ar putea circula cu maşini! La întoarcere am mers cu autocarul până la aeroportul Charleroi. Şoferul nostru, un congolez  aţipise …nu dormise de 48 de ore pentru că trebuie să tragă tare, căci are de plătit facturi. Autocarul era pe pilot automat cu senzor de apropiere și limitator de viteză la 90 km/h…pe autostradă!

Reporter: Unde a avut loc întâlnirea cu Martin Schultz?

Andrada Varga: Cu preşedintele Parlamentului European ne-am întâlnit în clădirea Spineli, în Sala „Gyula Horn” (fost preşedinte al Ungariei), alături de Sala „Aldo Moro”. La şedinţa de lucru au participat dl. Knut Fleckenstein, preşedintele Samaritan International, dl. Ivo Bonamico secretar general SAMI şi reprezentanţii din Italia, Germania, Austria, Slovacia, Tirolul de Sud, Bosnia, Serbia, Ungaria, Letonia şi Ucraina. În cuvântul său de deschidere dl. Martin Schultz a spus că sunt 751 de membri din 28 de ţări în 8 grupuri politice în Parlamentul European, aşa că are nevoie de prim-ajutor! De acum încolo acest prim ajutor va fi unul standardizat!

Reporter: Aţi acordat lecţii de prim – ajutor parlamentarilor români?

Varga Zsigmond: Am trimis din timp, cu o lună în urmă, emailuri la toţi parlamentarii români în care i-am invitat la un curs de prim-ajutor. Nu ne-a răspuns invitaţiei decât doamna Monica Macovei. A venit şi chiar a luat în serios totul, deşi nu e uşor să stai în genunchi lângă manechin făcând masaj cardiac! Doamna Macovei a considerat că este important să înveţe să salveze vieţi. Ale celor dragi sau necunoscuţi, dacă fac stop cardio-respirator sau dacă mâncarea sau un obiect se duc pe canalul respirator, dacă îşi pierd cunoştinţa sau sunt victime ale unor accidente. „Am învăţat tehnici de masaj cardiac, de resuscitarea unei persoane aflate în stare de inconştienţă, cum să procedăm pentru a-l ajuta pe cel  care s-a înecat cu mâncare”, a postat apoi pe facebook europarlamentara. A primit şi un certificat de absolvire a cursului de bază în acordarea primului ajutor.

Reporter: Cum vi s-a părut oraşul? Cum sunt oamenii?

Andrada Varga: E foarte frumos! Deşi era alertă de nivel galben şi sunt soldaţi pe la colţuri de stradă, oamenii îşi văd de treabă. Taximetriştii ne-au luat în primire de cum am ieşit de la aeroport. Un musulman ne-a dus pe cel mai scurt drum până la hotelul în cartierul unde am închiriat –ieftin – un apartament complet utilat. Aveau o părere bună despre România şi un respect pentru însemnele SAM de pe uniformele noastre! Cât ne-am plimbat prin oraş am văzut multe clădiri poleite cu aur, ceea ce m-a mirat foarte mult. Oameni de toate culorile, vorbind limbi diferite, femei cu burka … o lume interesantă!

Reporter: Aţi participat şi la demonstraţii de prim-ajutor?

Asistent principal, Horaţiu Varga: În cea de-a doua zi sub conducerea europarlamentarului dl. Knut Fleckenstein, preşedintele SAI au avut loc o serie  demonstraţii de prim-ajutor realizate de traineri din ţări membre SAM la care au participat şi europarlamentari. Din partea Samaritanus Tîrgu Mureş am prezentat, printre altele, folosirea foliei de aluminium în prim-ajutor. Sunt mândru că de acum încolo şi România se află pe harta experţilor de prim-ajutor de pe harta Europei!

A consemnat Erika MĂRGINEAN

 (Publicat în PUNCTUL 602)

Reclame