Etichete

,


Demeter-Zoltan-si-Rudy-Moca-e1491822980663.jpgNu putem începe altfel decât cu obişnuita frază: „stimaţi români, maghiari, germani şi… alte naţionalităţi”. După anii ’90 la categoria „alte naţionalităţi” s-ar face referire explicită şi la etnia romă, dacă ar mai exista această formă de adresare din regimul trecut. Cea mai numeroasă populaţie de etnie romă din Regiunea Centru, potrivit ultimului recensământ peste 8 la sută, se află în judeţul Mureş. Pe primul loc în rândul municipiilor cu cei mai mulţi locuitori de etnie romă, peste 10 la sută, se află municipiul Târnăveni. Numărul romilor nu ar fi o problemă, dacă nu ar fi vorba de populaţia cea mai afectată de sărăcie, cu cea mai mare rată a  riscului de excluziune socială, adesea discriminată în piaţa muncii din lipsa educaţiei. Statisticile arată că doi din 10 copii nu frecventează nicio formă de învăţământ. „Eu găsesc şi în realitatea de astăzi, care nu este roz, este totuşi un pas, faptul că în trecut comunitatea romă nu exista, era invizibilă, iar acum comunitatea romă este discutată”, a spus Demeter Zoltán, consultantul pe problemele specifice romilor, la Primăria  din Târnăveni.

Date istorice

Într-o emisiune la Radio Tîrgu Mureş, moderatorul Moca Rudy, acest „Romo Sapiens” l-a avut ca invitat pe consultantul Primăriei Târnăveni, Demeter Zoltán. Din discuţiile lor am aflat câteva date istorice din existenţa romilor. Primul Congres Mondial al romilor a avut loc la Londra în 8 aprilie 1971, la care au participat reprezentanţi din 14 ţări. Congresul a fost prezidat de voievodul romilor pe vremea acea, actorul Yul Brynner, cel care a jucat în filmul „Cei 7 magnifici”, el fiind „actorul care şi-a asumat cu responsabilitate apartenenţa la etnia romă”, după cum a menţionat Rudy Moca. La al IV-lea Congres ce a avut loc în 1990 la Varşovia s-a luat decizia ca data de 8 aprilie să fie consemnată ca fiind Ziua Internaţională a Romilor. Atunci a apărut şi drapelul romilor: culoarea albastră în partea superioară, verde în partea de jos, iar în mijloc o roată cu 17 spiţe semnificând roata vieţii sau chakra indiană. Prin legea nr. 66/2006,  a fost adoptată oficial şi în România data de 8 aprilie ca fiind Ziua Internaţională a Romilor, iar ziua de 7 aprilie este dedicată Limbii romani.

Ce stipula Legea din 2006

Recomandarea ONU pentru România ar fi fost următoarea: „acordarea deplinei egalităţi de şanse individului şi comunităţii rome spre dezvoltare personală şi profesională şi eliminarea a oricăror forme de discriminare şi de intoleranţă faţă de individ şi faţă de comunitatea romilor”, a explicat Rudy Moca. Apoi a adăugat folosind un citat din Caragiale, că prezentarea teoretică e sublimă, doar că punerea în practică „lipseşte cu desăvârşire”! Demeter Zoltán a subliniat „ca să nu discriminezi pe cineva trebuie să pleci de la realitate. România a făcut o strategie nemaipomenită, toate capitolele erau dezvoltate frumos, dar lipsea cu desăvârşire bugetarea acestor capitole. Erau făcute minunat, la modul superlativ (…) dar nu erau bugetate. Fără să ai un bănuţ nici măcar pentru minimum ca să faci ceva nu erau bani”.

 

Educaţia, tratament pentru săraci

Ambii participanţi la discuţii au fost de acord, că  „dacă nu educi generaţia de copii care acum cresc, peste 15 ani ei vor fi cei care îţi fură plasa. Ei sunt ca nişte bombe cu efect întârziat. Educaţia ar fi un tratament pentru comunităţi, pentru oamenii săraci, pentru oamenii necăjiţi. Le dai un ţel, îi faci ca să viseze frumos, le impui educaţie, le impui cultură, începi să le deschizi ochii, le arăţi că viaţa este altfel decât şi-o închipuie ei acolo unde trăiesc în sărăcie şi lipsuri. Le arăţi ce înseamnă să fii curat, ce înseamnă să ai posibilitatea să te gândeşti că tu ai şcoală, poţi să-ţi faci un carnet de şofer, poţi să te duci să-ţi termini un liceu, poţi să aspiri la nişte posturi care sunt scoase la concurs la bursa locuri de muncă…. toţi caută posturi de femei de serviciu şi de paznic. Ei când astfel stau lucrurile cum poţi să pui tu nişte programe şi nişte locuri de muncă la bursa locurilor de muncă unde ţi se cer studii medii, unde ţi se cer să fi terminat facultatea de limbi sau să fii un eminent inginer în IT … sunt lucruri la care romii n-au acces deocamdată! Discriminarea aceasta este reală, concretă”, a concluzionat consultantul de la Târnăveni.

Publicat în PUNCTUL 625

 

Reclame